Resepi Lemang Tin
2 cawan beras pulut rendam sekurangnya 2 jam.. Kemudian toskan
Santan 1½ cawan + Garam 2 sdt (kalau nak lemak skit tambah lg)
Daun pisang dilayur sedikit masuk dlm tin.
Santan 1½ cawan + Garam 2 sdt (kalau nak lemak skit tambah lg)
Daun pisang dilayur sedikit masuk dlm tin.
Masuk beras paras ⅔ tin.
Hentak sikit biar padat.
Masuk santan cukup2 paras tenggelam beras.
Masuk 3 cawan air dlm periuk, panaskan.
Kecilkan api.
Letak lemang berdiri DALAM AIR. Tutup periuk.
Kukus 15 minit (pressure cooker)
Kukus 30 minit (periuk biasa)
Hentak sikit biar padat.
Masuk santan cukup2 paras tenggelam beras.
Masuk 3 cawan air dlm periuk, panaskan.
Kecilkan api.
Letak lemang berdiri DALAM AIR. Tutup periuk.
Kukus 15 minit (pressure cooker)
Kukus 30 minit (periuk biasa)
Hentak skit biar padat kemudian sejukkan baru potong dan hidang.
No comments:
Post a Comment