KEK COKLAT LEMBABBahan - Bahan :
100 gm serbuk koko
400 gm susu cair
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis
200 gm gula kastor
4 biji telur
150 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar coklat emuco
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
Cara2
Mula-mula satukan tepung, serbuk penaik, soda dan garam kemudian di ayak
Dalam periuk, campurkan serbuk koko, susu cair, minyak masak, susu pekat manis dan gula
Masak adunan atas api yang perlahan hingga gula hancur dan adunan menjadi licin berkilat.
Ketepikan dari api .Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sebati
Masukkan adunan tepung yang telah di ayak dan gaul rata
Tambahkan coklat emulco dan esen vanilla
Tuangkan adunan dalam loyang berukuran 9 inc yang telah di oleskan dengan sedikit mentega dan di lapik dasarnya dengan kertas kek.
Bakar daam oven yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek di masak dengan sempurna.
Sejukkan kek setelah masak sebelum ianya di potong
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh36L3O83ly6adJD8SlM5aMLJw-gDrUMFjVEPyZtIvLzpESH90v5ZrpMG0us48wGVZHl8y7aWgT1rgOucL9LKzQbsB6gxvNcrb8zKvp8UqBE-o6z2k6EqMb6fgSH098YgheK2VKo4gPUc8/s640/KEK.jpg)
SELAMAT MENCUBA (^_^)
No comments:
Post a Comment